Kaviár lexikon

Fekete kaviár (Black caviar) – az ínyencek helyesen nevezik tokhal kaviárnak (sturgeon caviar) vagy tokhal ikrának. Ikra szemcséi világosszürkétől feketéig terjedhet, lehetséges árnyalatokkal.

Tokhal kaviár (sturgeon caviar, osetra, ossetra, oscietra, ossietra) – tokhal fajokból készült kaviár.

Szibériai vagy Lenai tokhal (Siberian sturgeon Acipenser Baeri) és az ikrája. Történelmileg ez az a tokhal, amely a nagy szibériai folyókban élősködött, a növekedési üteme és szibériai egészsége miatt ma már széles körben használják a tokok tenyésztésére.

Kecsege kaviár (Sterlet caviar Acipenser ruthenus) – a kecsege hal is tokhal faj, de a legkisebb közölük, azért a kaviár szemcséi a legapróbbak, viszont egy felnőtt 8-10 éves kecsege nősténynél nagyobb ikraszemcsék lehetnek, mint egy fiatal tokhalnál.

Szemcsés kaviár (granular sturgeon caviar) – kaviár, amelyet száraz sózással dolgoznak fel, és a feldolgozás során üvegtégelyekbe helyezik.

Nedves vagy „tuzluk” sózásaz ikra szemcsék sózása egy speciálisan elkészített sóoldattal, amelyet a hagyomány és az oktatási „tuzluk” dokumentumok szerint készítik. A lágyabb héjú kaviár szemcséket úgy dolgozzák fel, hogy a sókristályok ne sértsék integritásukat. Az ilyen kaviár lédúsabbá válik, a kaviár szemcsék között meglehetősen nagy mennyiségű kaviárlé van. Leggyakrabban az ilyen kaviárt vákuummal vasdobozokba csomagolják.

Malosol kaviár (Malosol, malossol, molosol, molossol) – a 19. század végén széles körben alkalmazták ezt a receptet kis mennyiségű só felhasználásával a száraz szemcsés sózásra és ezzel tovább tudták adni a kaviár ízét.

Payusnaya kaviár (payusnaya caviar, pressed caviar) nedves sózással készített kaviár, majd préselt és dehidratált. Sötétebb és viszkózusabb állagú (mint a sajt). Az ilyen kaviár íze teljesebb, és ezt a Volga meg a Kaszpi-tenger partok lakosai nagyra értékelik.

Petefészkes kaviár (yastichnaya caviar, roe caviar) a kaviár szemcséket azonnal sózzák a petefészekben, vékony szeletekre vágják, és viaszpapírba csomagolják, sajt állagként, kellemes ízű és könnyen vágható (a termék hasonlít a görög „Bottago” kaviárra).https://kaviarbudapest.eu/webshop/tokhal-kaviar/?lang=hu

Russian tradition – orosz mesterek receptjei szerint készült kaviár.

Persian method – történelmileg az iráni kaviártermelést orosz mesterek és egy orosz cég alapította. A forradalom után a vállalkozás az irániak teljes ellenőrzése alá került. A kaviár gyártásában vannak bizonyos különbségek.https://kaviarbudapest.eu/webshop/tokhal-kaviar/?lang=hu

Tenyésztett kaviár (farmed caviar) – kaviár, amelyet a tokfarmokban tenyésztett tokból nyernek ki, a kaviárszemcsétől a felnőtt érett 10-12 éves korig. Ezen időszak alatt a tokhal megfelelő állatorvosi ellenőrzést kapott, tiszta vízben volt, tőle származó kaviárt legálisan nyertek, helyesen dolgozták fel. Az ilyen kaviár egészséget és örömet is hoz.

CITES – a Washingtoni egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állatok védelméről. A CITES részlegek ellenőrzik a kaviár forgalmának jogszerűségét, kiviteli és behozatali engedélyeket állítanak ki.

Vörös kaviár (Salmon caviar) lazachal fajokból kinyert kaviár. A legnagyobb ipari hírességet a következő lazac halok kapták: KETA, GORBUSHA, KIZHUCS, NERKA.

Keta kaviár (Keta caviar, Chum salmon caviar), (Oncorhynchus Keta) – lazac kaviár, keta ikra szemcséből a legnagyobb méretű, narancssárga, finoman pukkanó kaviár.

Gorbusha kaviár (Pink salmon caviar, Gorbusha caviar, Oncorhynchus Gorbusha) – lazac kaviár a Gorbusha halikrából. Pirosabb árnyalatú és közepes méretű ikra szemcsékkel rendelkezik.

Kizhucs kaviár (Coho salmon caviar, oncorhyncus kizhutsh) – ikra szemcsék, amelyek kisebbek, minta a Gorbusha kaviár szemcsék, az íze, mint nerka kaviár.

Nerka kaviár (Sockey salmon caviar, Oncorhynchus Nerka) – lazac kaviár nerka ikra szemcséiből. A legkisebb méretű és leglágyabb, nagyon különleges ízű kaviár.